zaterdag 15 december 2012

Dr. Swaab Glyca Handcrème

Heb jij in de winter ook zo'n last van uitgedroogde handen?

In de winter heb ik, zoals zovelen, erg last van droge handen waarbij er kloven ontstaan in mijn vingers. Toen ik een aantal jaar geleden nog in een magazijn werkte had ik er heel veel last van. Mijn handen waren helemaal uitgedroogd en de kloven barstten vaak open waarna het ging bloeden. Ik ben naar de drogist gegaan voor advies. Ik wilde graag een handcrème dat niet vettig of plakkerig aan zou voelen en snel in de huid zou intrekken. Vaseline of Nivea zou dus niet een oplossing zijn. Ze kwamen toen met de Dr. Swaab Glyca Handcrème en dat gebruik ik nu al jaren. Ik ben er sinds die tijd al erg tevreden over en dat is de reden waarom ik er een review over schrijf.

Hoe ontstaan droge handen?

Vooral in de winter hebben mensen last van droge handen en kloven in de vingers. Dit komt vaak door de combinatie van vaak je handen wassen met zeep, de centrale verwarming die voor droge lucht zorgt en de droge vrieskou en wind buiten. De hoeveelheid huidvetten in de huid wordt minder, waardoor de balans van de vochthuishouding in de huid verdwijnt. Er ontstaat een tekort aan water in de hoornlaag. Dit zorgt ervoor dat de huid uitdroogt waarbij je last kunt hebben van een rode, schilferende huid en kleine kloofjes.

Het Dr. Swaab Glyca handcrème potje
Het Dr. Swaab Glyca handcrème potje

Verpakking

Deze handcrème zit in een wit potje van 100 ml. Diameter van het potje is 7 cm en de hoogte is 5,5 cm. Het handige van een potje is dat je het helemaal op kunt maken. Er blijft geen crème achter dat je er niet uit kunt krijgen. Het dekseltje is makelijk los te draaien, maar sluit wel goed. Bovenop de deksel zit een rond etiket met het logo, de melding dat deze crème met de originele Kamfer receptuur is en de belofte dat het een verbeterde receptuur is dat nog effectiever werkt bij kloofjes. De achtergrondkleur is geel met donkerblauwe tekst. De melding van de Kamfer receptuur valt op doordat dit in witte letters op de afwijkende kleur groen staat gedrukt. Op de zijkant vind je de naam van de crème met ook weer het logo, een belofte van de fabrikant, de ingrediënten, de hoeveelheid en een telefoonnummer dat je kunt bellen als je vragen of tips hebt.

Wat belooft de fabrikant?

Ze beloven dat het helpt ruwe, rode en gesprongen handen te herstellen. De crème zou een verkoelend effect hebben. Regelmatig aanbrengen zorgt dat de handen weer fris aanvoelen geven ze aan. Omdat het de verbeterde Kamfer receptuur bevat, zou het nog effectiever zijn bij kloofjes. Door het toevoegen van Urea zou het vochtgehalte van de handen langdurig verbeterd worden en de Glyca zou een vettende beschermlaag bieden dat een verzachtend effect voor de handen zou hebben.

Het geopende potje waarbij je de kleur van de handcrème ziet
Het geopende potje waarbij je de kleur van de handcrème ziet

Geur en kleur

De kleur van de crème is gewoon wit dat na het insmeren verdwijnt. Het heeft een hele frisse geur dat me een beetje aan tijgerbalsem doet denken, alhoewel de geur van tijgerbalsem vele malen sterker is. De geur in deze crème is niet sterk aanwezig, maar het frisse ruik je wel een beetje. Ik herken een pepermunt- of mentholachtige geur. De crème stinkt in ieder geval niet, dat ik ook belangrijk vind.

Gebruik en werking

Je kunt de crème zo vaak gebruiken als je wilt. Ik smeer mijn handen in de winter altijd 's avonds in voordat ik ga slapen, zodat het goed in mijn huid kan intrekken zonder dat ik daar verder last van heb. De crème voelt niet echt vettig of plakkerig aan en trekt redelijk snel in. Je handen voelen erg fris aan na het insmeren. De volgende ochtend voelen je handen zacht aan en je voelt echt dat er een beschermlaagje over je handen zit, dat een beetje glad aanvoelt. Je handen worden er een stuk zachter van en het droge, pijnlijke gevoel verdwijnt. Na een paar dagen merk je dat de crème zijn werk goed doet en de kloofjes worden een stuk minder. Je moet het wel de hele winter blijven insmeren wil je het positieve effect blijven ervaren. Ik kan een hele winter met een potje doen, maar dit ligt er natuurlijk helemaal aan hoe vaak je je handen insmeert. De stof 'Kamfer', dat in de crème verwerkt is, komt voor in het hout van de Kamferboom dat oorspronkelijk uit Azië komt en wordt vaak gebruikt door zijn medicinale werking. De stof wordt ook toegepast in o.a. desinfectiemiddelen, lippenbalsem, mottenballen, anti-jeukzalf etc.

Conclusie

Ik ben heel erg tevreden over dit product en kan het dan ook zeker iedereen aanraden die last heeft van droge handen in de winter. De crème zorgt er echt voor dat je handen een stuk zachter en frisser aanvoelen door het beschermlaagje dat ie aanbrengt. Het is niet vettig of plakkerig, dus je kunt het eigenlijk wel elk moment van de dag gebruiken. Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat je het elke dag, de hele winter lang moet gebruiken. Maar aangezien ik de hele winter met 1 potje kan doen, vind ik dit niet zo erg.

Pluspunten
+ handig potje
+ crème is niet echt vettig of plakkerig en trekt snel in

Minpunten
- je moet het de hele winter gebruiken

Merk: Dr. E.J. Swaab
Fabrikant: Remark Groep
Inhoud: 100 ml
Type: handcrème
Verkrijgbaar: drogisterij (zoals Kruidvat, Etos, Trekpleister etc.), supermarkt (zoals Albert Heijn, Jumbo, C1000 etc.), webshop (zoals deonlinedrogist.nl, drogisterij.net etc.) , apotheek
Prijs: tussen € 4,99 en € 5,45

Het merk Dr. Swaab

Dr. Swaab is een merk van de Remark Groep. Dit bedrijf is in 1989 door mevrouw Wouda-Kramer opgestart vanuit een garage in het plaatsje Ees (Drenthe). Toen meneer Wouda, met zijn retail-ervaring, erbij kwam groeide het bedrijf enorm snel. Vanaf oktober 1996 is het bedrijf gevestigd in Meppel en heeft nu 39 fulltime medewerkers. Andere merken die de Remark Group verkopen zijn o.a. Bio Oil, Therme Face Care, Vogue, Therme Skincare, Zarqa, Bjorn Borg, Lee Stafford, Formule W, Resdan, Daro, Glycerona, Amando, De Verguld Hand, Nestosyl, Midalgan, Blue Stratos en nog veel meer!

Andere producten van Dr. Swaab:

 • Dr. Swaab Handcrème met Urea
 • Dr. Swaab Handcrème Rozen Glyca

 • Dr. Swaab Classic Lipbalsem
 • Dr. Swaab Extreme Protection Lipbalsem
 • Dr. Swaab Care & Moisturise Lipbalsem

 • Dr. Swaab Lanoline Crème
 • Dr. Swaab Trekzalf
 • Dr. Swaab Witte Vaseline
 • Dr. Swaab Zinkzalf
 • Dr. Swaab Zinkolie

 • Dr. Swaab Overvette Grondzeep
 • Dr. Swaab Teerzeep
 • Dr. Swaab Zwarte Klei Zeep
 • Dr. Swaab Zwavelzeep

Tips om een droge huid te voorkomen

 • Zet de verwarming thuis niet te hoog zodat de lucht niet te droog wordt. Hang vochtverdampers aan je radiator om de lucht in huis vochtig te houden.
 • Oplosmiddelen en zepen zorgen ervoor dat de huid ontvet wordt. Ze zijn vooral schadelijk in combinatie met warm water. Probeer ze daarom zo weinig mogelijk te gebruiken!
 • Zorg bij koud weer voor goede kleding en handschoenen die je huid beschermen.Koop deze of andere producten direct bij Bol.com!